Studenti Pravnog fakulteta u Lukavici posjetili KPZ u Istočnom Sarajevu i Sud BiH

U okviru realizacije stručne prakse grupa studenata Pravnog fakulteta u Lukavici je dana 14.06.2017. godine posjetila Kazneno popravni zavod u Istočnom Sarajevu, gdje su studenti bili u prilici upoznati se sa postupkom i praktičnim aspektima izvršenja krivičnih sankcija, uslovima u kojima osuđena lica izdržavaju kazne, pravima i obavezama lica koja se nalaze na izdržavanju zatvorskih kazni, organizacijom i nadzorom nad radom KPZ, te drugim brojnim specifičnostima ove ustanove.

Takođe, grupa od 12 studenata Pravnog fakulteta iz Lukavice, je dana 16.06.2017. godine, sa svojim profesorom posjetila Sud Bosne i Hercegovine. Cilj posjete bio je upoznavanje studenata sa strukturom i funkcioniranjem Suda Bosne i Hercegovine.

Predstavnik Odjeljenja za informiranje javnosti i saradnju sa zajednicom i Tihomir Lukes, sudija Apelacionog odjeljenja, su kroz prezentacije upoznali studente sa organizacijom, načinom rada, praksom i ostvarenim rezultatima Suda Bosne i Hercegovine.  Studenti su iskazali veliki interes postavljajući mnogobrojna pitanja te izrazili zahvalnost za iskazanu dobrodošlicu i informacije koje su tokom posjete saznali.

Studenti su imali priliku pogledati snimak svjedočenja zaštićenog svjedoka iz jednog predmeta održanog pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine.

Na kraju posjete studentima su podijeljeni materijali sa dodatnim informacijama o Sudu Bosne i Hercegovine, a podstaknuti su i da prate rad Suda na njegovoj službenoj internet stranici, te da prisustvuju suđenjima.

Posjeta KPZ i Sudu Bosne i Hercegovine je samo jedna od aktivnosti kroz koje studenti prava u Lukavici realizuju informativnu, stručnu i specijalističku praksu.