Pobjednici finalnog takmičenja u govorništvu

Pravni fakultet PIM Univerziteta u Lukavici, u saradnji sa srednjim školama na regiji Kantona Sarajevo i Grada Istočno Sarajevo, organizovao je treće regionalno, međuentitetsko takmičenje u govorništvu o zadatoj temi „Ljudska zloba uvijek dolazi od nemoći“, u kojem je učešće uzeo 41 takmičar iz devet srednjih škola.

Na ovogodišnjem takmičenju, takmičarka Darinka KENJIĆ osvojila je prvo mjeto, Berina MAHMUTOVIĆ drugo mjesto, Nejla POTURKOVIĆ treće mjesto, a osam utješnih nagrada pipalo je: Amaru Tinjak, Amini Džigal, Amili Smajić, Negri Handžo, Mirhi Balićevac, Lejli Zuko, Adni Lilić i Almiri Hukara. Za pobjednika publika izabrana je Armina Huremović.

Takmičenje je imalo za cilj da ohrabri učenike srednjih škola da razviju svoje govorničke sposobnosti, da u svakodnevnoj komunikaciji ali i u ličnim kontaktima ostave utisak tačnog, jasnog i estetski lijepog izražavanja.

Uz svu ljepotu razlike među govorima, nijednom se ne bi moglo prigovoriti da nije natočen istinom i oštrom opomenom da nam, vremenom, sve više nepovratno prolaze propuštene prilike da se vratimo putevima međusobnog uvažavanja i lijepog govorenja.

Niko od govornika nije ni na tren prećutao istinu da živimo u zlom vremenu, ali se niko od njih nije ni na tren predao. Svi su podignuta čela zvonili odsječnim glasom, zahtijevajući da se borimo za bolje sutra. A bolje sutra će doći čim ga prizivamo i iskazujemo vjeru u njegovu snagu.

Svi prisutni na ovogodišnjem takmičenju su imali priliku da uživaju u susretu mudrosti, rječitosti i ljepoti govora. Pokazalo se da je zasađeno stablo naratorstva, koje umije da prepozna, istakne i naglasi vitalne ideje, bez kojih nijedno društvo ne može da se razvija.

 

 

Koordinator takmičenja